Zwykło się twierdzić, że jeżeli dobra kwa to koniecznie arabica, ale ile jest prawdy w tym, że ten gatunek jest kosztowny i dominujący na świecie? Czemu tak nadzwyczaj skłaniamy się w kierunku kawy typu arabica?
mielona kawa arabica
Czym jest arabica?
Kawa arabska innymi słowy Coffea arabica to gatunek roślin z rodziny marzanowatych, nazwany także kawowym drzewem. Historycznie forma ta pochodzi z Abisynii, Mozambiku i częściowo z obszaru Wielkich Jezior afrykańskich. Ten odmiana w zależności od miejsca, w którym dojrzewa, ma gruntownie rozmaite potrzeby oraz może to znamiennie wpływać na smak ostatecznego produkty, czyli kawy. Mimo iż do rodziny kawowowców kwalifikuje się dziesiątki tropikalnych roślin, to produkcja kawy opiera się praktycznie na dwóch gatunkach:
• Arabica
• Robusta
Niby na pierwszy rzut oka ich ziarna i krzewy są bardzo pokrewne, to jednakże się różnią.
Kawa
Drzewka Arabica mają od 3 do 5 metrów wielkości, ich łodyga jest łatwa oraz równa, a gałązki długie oraz cienkie.
Arabica w uprawie i wzroście najprawidłowiej czuje się w ciepłym klimacie strefy tropikalnej, jaka rozciąga się wzdłuż równika. Ten gatunek uprawiany jest na ogół poza Afryką w strefie międzyzwrotnikowej Ameryki Południowej, na Cejlonie, Jawie oraz Sumatrze. Roślina kwitnie nieomalże przez cały rok oraz uwielbia ciepło, w następstwie tego z największym powodzeniem uprawia się ją na terenach górzystych między wysokością 800 a 2000 metrów nad poziomem morza. Co istotne w procesie uprawy ten gatunek kawy jest niezwykle odporny na warunki pogodowe, adoruje ciepło, lecz w odniesieniu do kalendarza wzrostu i produkcji pojedynczych ziaren nie jest to tropikalne ciepło. W procesie jej wzrostu starczą zupełnie amplitudy w granicach 15-24 stopni Celsjusza.
Czemu Arabica jest najlepsza?
Gatunek zwany Arabica jest de facto słabszy niż Robusta, albowiem zawiera od 1 do 1.5% kofeiny. Arabica to kawa delikatna oraz aromatyczna. Jednak co istotne dla jej handlowej wartości, bardzo łatwo ją integrować z aromatami, dlatego nieraz wzbogacona posmakiem czekoladowym bądź też korzennym. Nim kupimy kawę typu arabica należałoby przeczytać szczegółowo skład produktu, może się bo okazać, że arabica w wybranej przez nas kawie jest wyłącznie dodatkiem.